Beugelsleuteltje

Het Beugelsleuteltje
Vandaag heb je een bijzonder sleuteltje ontvangen om zelf je beugel geleidelijk strakker te zetten. Door het schroefje in het midden van de beugel uit te draaien, wordt de beugel, en daarmee je bovenkaak, steeds iets breder.

Zelf Schroeven/Draaien
Houd je beugel zo vast dat het pijltje zichtbaar is. Plaats het sleuteltje in een van de gaatjes en draai het in de richting van de pijl, waardoor de schroef een kwartslag draait. Draai altijd in de richting van de pijl, niet andersom! Na verloop van tijd zul je merken dat de naad in het midden van je beugel breder wordt.

Frequentie van draaien
1x per week 1x per 2 weken,
Voer deze handeling steeds uit op __________________________dag


Verstrak je beugel op de aangegeven dag, bij voorkeur ’s ochtends vroeg. Dit is beter dan ’s avonds, omdat je dan met een strakke beugel moet gaan slapen.

Grondig aandrukken van de beugel
Omdat je beugel na het draaien iets breder is dan je kaak, is het essentieel om de beugel goed aan te drukken. Druk met je duimen tegen het kunststof verhemelte, zodat de beugel stevig tegen je tanden en kiezen zit. Als je dit niet doet, kan de orthodontist de beugel bij de volgende controle weer terugdraaien, wat het behandelingstraject vertraagt.

Loszittende beugel…
Het kan lijken alsof je beugel loszit, maar door deze goed aan te drukken, merk je dat hij weer stevig zit. De beugel is vaak iets breder dan je gebit en kan proberen los te komen van je tanden, wat dat gevoel van loszitten veroorzaakt. Zorg er dus voor dat je de beugel steeds goed aandrukt. Ook al lijkt de beugel los te zitten, blijf hem dragen, want zelfs een loszittende beugel kan effectief zijn!

Veilige opberging van het beugelsleuteltje
Bewaar het sleuteltje op een vaste plek, bijvoorbeeld in je beugeldoosje. Je kunt het ook aan een touwtje binden en ophangen in je kamer of de badkamer, zodat je het niet snel kwijtraakt.

Beugelsleuteltje kwijt?
Als je het sleuteltje toch kwijtraakt, raak dan niet in paniek!
Bewaar het sleuteltje als de orthodontist zegt dat je niet meer hoeft te draaien, want soms heb je het later toch weer nodig.