Bijzondere tandheelkunde

Bijzondere tandheelkunde

‘Bijzondere tandheelkunde’ omvat de tandheelkundige zorg voor mensen met een ernstige aandoening. Dit zijn personen die met de reguliere zorg niet de functies van het gebit kunnen behouden die gelijkwaardig zijn aan de functies die zij in normale omstandigheden zouden hebben gehad.
  

De term ‘bijzonder’ wil niet per se zeggen dat het om moeilijke tandheelkunde gaat, maar om de aanspraak die deze mensen via de zorgverzekering maken op bijzondere tandheelkunde.

De ernstige aandoening van deze mensen kan betrekking hebben op de aangezicht, mond, kaken of gebit. Enkele voorbeelden:

  1. je bent geboren met een afwijking van de mond en/of kaken (bijvoorbeeld schisis);
  2. je hebt vanaf het begin tanden met een afwijkende bouw;
  3. je hebt kanker in de mond gehad en/of je bent bestraald in het hoofd-halsgebied;
  4. je hebt een ongeluk gehad waarbij je kaak is gebroken geweest en je bent daarbij tanden van kiezen kwijtgeraakt;
  5. je hebt geen tanden en kiest meer en zeer ernstig geslonken kaken, waardoor je problemen hebt met het dragen van een kunstgebit;
  6. je mist van nature enkele tanden en kiezen op strategische locaties.

Bovendien kunnen het andere aandoeningen zijn, die niet direct verband hebben op het gebit maar die gewone tandheelkundige zorg onmogelijk maken. Een paar voorbeelden:

  1. je hebt een verstandelijke beperking; 
  2. je bent extreem angstig voor de tandarts (met klachten van fobische angst); 
  3. je heeft een extreme kokhalsneiging; 
  4. door spasticiteit, ziekte van Parkinson, enz. heb je een dermate ernstige belemmering dat tandheelkundige behandeling op een normale wijze niet mogelijk is.

Tenslotte kan het betrekking hebben op een ziekte met ernstige gevolgen voor het gebit. Twee voorbeelden: 

  1. je hebt een ernstige ziekte, zoals niet instelbare diabetes, HIV, aids, waardoor de tanden ernstig te lijden hebben; 
  2. je hebt een ernstig tandheelkundig probleem waardoor een medische ingreep niet mogelijk is en uitgesteld moet worden (open hartoperatie, maar met verborgen ontstekingen in de mond).

 

Waar kun je deze hulp krijgen?

Soms kan je eigen tandarts je helpen. Maar meestal vergt deze hulp specifieke kennis en ervaring die niet elke tandarts in huis heeft. Je tandarts kan je dan aanmelden bij een speciaal Centrum voor bijzondere tandheelkunde. In Nederland zijn er ruim 15 grote centra voor bijzondere tandheelkunde en enkele kleinere. Ook kan je tandarts je  naar een andere tandarts met specifieke kennis en vaardigheden  doorverwijzen, gericht op je probleem. Je tandarts weet daarvan en anders je zorgverzekeraar. Informeer  als je denkt in aanmerking te komen voor deze bijzondere hulp.

De zorgverlening in de bijzondere tandheelkunde is gericht op je specifieke probleem en is daarom (in principe) van tijdelijke aard. Voor de overige tandheelkundige zorg dien je een beroep te doen op je eigen tandarts.
 

Om voor vergoeding in aanmerking te komen, dienen de behandelaars altijd voorafgaand aan de behandeling toestemming bij je zorgverzekeraar aan te vragen. Omdat het een vergoeding vanuit de basisverzekering betreft, is het wettelijk eigen risico van toepassing. Bij langdurige zorg komt deze wettelijke eigen bijdrage jaarlijks terug. Bovendien geldt er in bepaalde gevallen een eigen bijdrage, zoals bij de eigen tandarts.

VOOR EEN PERFECTE GLIMLACH

Vind de ideale behandeling voor uw glimlach!

🎄 Vakantieperiode 🎄

Wij zijn gesloten wegens vakantie van 19 december 2024 tot 6 januari 2025.

Tijdens deze periode zijn wij niet bereikbaar. Vanaf 6 januari 2025 staan wij weer voor u klaar!

U kunt een afspraak maken via info@orthoakkerman.be. Berichten worden vanaf 6 januari 2025 beantwoord.

Fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar gewenst!

– Het team van Ortho Akkerman